”Självklart att det inte räcker med en vakt”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till lördag brann ännu ett tilltänkt asylboendet ner. Den här gången var det ett sommarkollo utanför Ärla i Eskilstuna. Nu ser flera Sörmlandskommuner över sin säkerhet.

Idag inleder polisen en teknisk undersökning av Sågarsvedet, ett sommarkollo som fanns på listan som Eskilstuna kommun tagit fram över möjliga akutboenden för asylsökande. Det är ännu inte fastställt att branden handlar om ett brott. Men man har inte heller funnit några naturliga orsaker till varför branden kan ha uppstått.

– Branden i Eskilstuna är ju inte kartlagd än men det är klart att vi tänker på säkerheten kring de tilltänkta boenden hos oss. Vi har ökat bevakningen genom att närvara mer med vårt bevakningsbolag. Men den ökade närvaron beror ju inte bara på bränderna. Vi har haft ökning av inbrott i Strängnäs och det har också påverkat, säger Annica Strandberg, säkerhetschef i Strängnäs kommun.

Branden vid Sågarsvedet

Efter branden höjer Eskilstuna kommun säkerheten kring alla sina lokaler, inte bara de som föreslagits som tänkta asylboenden. Men hur säkerheten höjs vill kommunen inte gå in på.

– Det finns en hotbild mot våra byggnader och då vill jag inte berätta hur vi har förstärkt säkerheten. Men det finns ett grundskydd som utökats med extra bevakning samt mobil bevakning där väktare åker runt och gör ronder, säger Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör och ansvarig för flyktingfrågor i Eskilstuna kommun.

Inga boenden men hög säkerhet

Katrineholms kommun har meddelat att de inte har några lediga lokaler som kan omvandlas till asylboenden. Trots det är kommunen sedan länge väl förberedd på en eventuell hotbild.

– Jag gjorde en riskanalys för en månad sedan innan bränderna drog igång. För mig var det självklart, kanske för att jag är polis i grunden, att det skulle bli skadegörelse på tilltänkta asylboenden. Det är självklart att det inte räcker med en vakt, man måste ha bevakning dygnet runt. Det måste bevakas ordentligt och framförallt på nätterna när folk ligger och sover. Det är med hänsyn till de stackars människor som flytt, säger Peter Henriksson, säkerhetschef på Katrineholms kommun.

Hemliga platser

I Trosa kommun har man säkerställt att inga tilltänkta asylboenden utsätts för något genom att hålla platserna hemliga.

– Vi har rapporterat in tilltänkta platser till Migrationsverket utan att närmare ange geografisk lokalisering. Detta för att minimera att något ska hända. I ett läge när platserna eventuellt blir tagna i bruk får vi göra en ny säkerhetsbedömning, Johan Sandlund, kommunchef i Trosa kommun.

Vingåkers kommun har samma strategi.

– Vi har tilltänkta objekt för akutboenden men vi går inte ut med någon information om vad det är för slags lokaler. Om det blir en uppstart så kommer informationen gå ut då, men inte innan Migrationsverket har beställt något, säger Axel Wahl, säkerhetsstrateg i Vingåkers kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Sågarsvedet

Mer i ämnet