På sju av tio skolgårdar i Sörmland fanns det tydliga spår av rökning när länsstyrelsen genomförde kontroller i vintras. Foto: TT

Sju av tio skolgårdar i Sörmland lever inte upp till kravet på rökförbud

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbjudet att röka på skolgårdar i grundskolor och gymnasieskolor. Men på sju av tio skolgårdar i Sörmland finns det spår av rökning i form av felaktiga skyltar, askkoppar eller fimpar.

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att förstärka tillsynen enligt tobakslagen. Länsstyrelsen i Södermanlands län har gjort kontroller på 69 grundskolors och gymnasiums skolgårdar i länet och sett att majoriteten av skolgårdarna inte följer lagstiftningen.

– Lagen säger att rökning är förbjudet på hela skolans område dygnet runt, säger Mikael Lindqvist, tillsynshandläggare för bland annat tobak på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Felaktiga skyltar

De allra vanligaste spåren av rökning som hittades på skolgårdarna var fimpar och tomma cigarettpaket, men på drygt en tredjedel av skolgårdarna fanns det också skyltar om rökning på anvisade platser och askkoppar.

– Det strider mot lagstiftningen, men förekommer i ganska många fall, säger Mikael Lindqvist.

Det är skolorna själva som har det yttersta ansvaret för att se till att rökförbudet efterlevs, medan kommunerna har ett tillsynsansvar.

Kan avvisa

Skolpersonal har rätt att avvisa personer som röker på skolans område.

I höst kommer länsstyrelsen att hålla samtal med kommunerna kring narkotika, alkohol, dopning och tobak.

– Det finns ett ansvar att upprätthålla rökförbudet och säkerställa barns rätt till en rökfri skolgård. Dels för att de ska slippa utsättas för passiv rökning, men också för att tillgång på tobak innebär en normalisering som gör att det är svårt att minska bruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.