Foto: TT

Sjukgymnast misshandlade sambon – kan förlora sin legitimation

Publicerad

En sjukgymnast i Sörmland dömdes till fängelse efter att ha misshandlat sin nyopererade sambo. Nu riskerar han att förlora sin legitimation.

Paret träffades 2015 och flyttade ihop två år senare. Enligt kvinnan var det i juni 2017 som allt började. Den nu dömde mannen, som är legitimerad sjukgymnast, ska bland annat ha slagit henne på benet och skakat henne så att hon hamnade på golvet. Vidare ska mannen, enligt domen, ha sparkat på henne när hon låg ner, sagt kränkande saker och rivit sönder hennes kläder.

Eter en operation

En natt i juni blev kvinnan sjuk och lades in för operation. När hon sedan kom tillbaka hem efter sjukhusvistelsen, nyopererad, tog han tag hårt i hennes armar och drog i hennes hår så att en del föll av. Han tog även tag i hennes hals så att hon fick märken på båda sidorna.

Nyköpings tingsrätt dömde mannen för grov kvinnofridskränkning till tio månaders fängelse, och Svea hovrätt gjorde samma bedömning. Mannen själv anser sig vara oskyldig.

Indragen legitimation

Nu yrkar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar mannens legitimnation som sjukgymnast. Detta då myndigheten anser att brottet är av ett mycket allvarligt slag och att han genom detta har missbrukat allmänhetens förtroende. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.