Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patricia berätta hur studieförmånen påverkar henne i klippet ovan. Foto: SVT

Sjuksköterskestudenten Patricia i Eskilstuna får betalt för att plugga

Uppdaterad
Publicerad

Plugga till sjuksköterska och få betalt under tiden – med den förmånen hoppas Region Sörmland på att kunna tillsvidareanställa fler och bli mindre beroende av hyrpersonal. Patricia Brinkenstrand i Eskilstuna är en av dem gjort en överenskommelse med regionen.

– Det underlättar att få en extra inkomst i månaden, säger hon.

Förra året la regionen 272 miljoner kronor på hyrpersonal, vilket är en kraftig ökning från året innan. Ett sätt att minska på hyrpersonalen och därmed kostnaderna är att tillsvidareanställa fler.

Sedan tidigare har regionen erbjudit anställd personal så kallad studieförmån för att vidareutbilda sig. Personalen har då kunnat studera med bibehållen lön.

För att rekrytera fler till regionen har man nu börjat fånga upp sjuksköterskestudenter och erbjuder dem betalt under studietiden. I gengäld ska studenterna jobba på regionen i två år när de pluggat klart.

Patricia Brinkenstrand studerar till sjuksköterska på Mälardalens universitet och är en av de som har studieförmån. Hon tror att förmånen kan få fler att vilja jobba på regionen.

– Att kunna dryga ut kassan medan man studerar lockar, säger hon.

Patricia Brinkenstrand menar att studieförmånen påverkat både hennes vardag och studier, hör henne berätta hur i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.