Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förändringar under pandemin ledde till att många sköterskor fick nog. Hör verksamhetschefen för barn- och ungdomsmottagningen Diana Bornstein om varför sjuksköterskorna lämnat barnakuten. Foto: SVT/TT

Sköterskeflykt från barnakuten på Mälarsjukhuset – tvingas bryta hyrstoppet

Publicerad

Under det senaste året har majoriteten av de fastanställda på Mälarsjukhusets barnakut sagt upp sig och större delen av bemanningen består nu av hyrsjuksköterskor. Det trots hyrstoppet som regionen införde från den första februari – en regel som barnakuten har fått undantag från.

Den stora andelen hyrsjuksköterskor kostar regionen stora belopp.

– Det kostar oss två till tre gånger så mycket som normala löner, säger Diana Bornstein, verksamhetschef på barn- och ungdomsmottagningen på Mälarsjukhuset.

Arbetar med att locka fler

Arbetet pågår för att hitta fler sjuksköterskor som vill börja arbeta på avdelningen.

– Vi är med på mässor, vi annonserar, vi har öppet hus. Vi försöker med alla tänkbara kreativa lösningar för att locka personal.

Regionens hyrstopp

Det var den första februari som Region Sörmland införde ett hyrstopp av allmänsjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, efter skenande kostnader.

Därför har sjuksköterskorna lämnat barnakuten. Hör verksamhetschefen för barn- och ungdomsmottagningen Diana Bornstein i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.