Per Andersson, verksamhetschef för sjukvårdens larmcentral i Uppsala, berättar om hur verksamheten arbetar för att kunna se var personer som behöver hjälp befinner sig. Foto: SVT

Sjukvårdens larmcentral saknar tillgång till ny mobillokalisering

Publicerad

Genom ny teknik kan nu SOS Alarm lättare hitta personer som larmar via sin smartphone. Men larmcentralerna i Södermanlands, Västmanlands och Uppsala län som skickar ut ambulanserna kan i dag inte ta del av den nya tekniken.

När den som behöver hjälp ringer till 112 i dag hamnar samtalet först hos SOS Alarm. Rör det sig om ett sjukvårdslarm kopplas samtalet vidare till sjukvårdens egna larmcentraler som skickar ut ambulanserna.

Den nya tekniken innebär att operatörerna på SOS Alarm kommer att kunna få en mer exakt position om var den som behöver hjälp befinner sig om man larmat via sin smartphone. Tekniken som kallas för Advanced Mobile Location finns redan i 14 andra länder i Europa och för att ta del av den krävs att man har uppdaterat till mobiltelefonernas senaste operativsystem.

”Kommer att tjäna tid”

Tidigare gick det bara att se positionen via SOS Alarms app, men nu behövs inte appen om man har en smartphone.

– Man kommer att tjäna tid på det och risken att man skickar hjälp till fel plats minskar dramatiskt genom detta, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Larmcentralerna, som i dag saknar tillgång till den nya tekniken, har påtalat att det är de som skickar ut ambulanserna till den nödställde och därmed behöver kunna se positionen – inte bara operatörerna på SOS Alarm.

– Det är en stor fördel att få en så exakt position för den nödställde som det bara går, säger Per Andersson, verksamhetschef för sjukvårdens larmcentral i Uppsala.

”Finns inga säkra tekniska system”

Anledningen till att det dröjt att få igång tekniken handlar om integritetsfrågan, om uppgifterna som SOS Alarm samlar in står i strid med lagen om elektronisk kommunikation. Men enligt Post- och telestyrelsen gör den inte det.

Varför kan inte SOS Alarm skicka positionen direkt till larmcentralerna?

– I dag finns det inga säkra tekniska system som gör det möjligt, men tillsammans med de andra larmcentralerna håller vi på och tittar på hur vi skulle kunna genomföra det, säger Anders Klarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.