Fredrik Olovsson (S), styrelseordförande för det kommunala fastighetsbolaget KFAB i Katrineholm, tycker inte att kameror bör sättas upp i onödan. Men han är beredd att sätta upp fler om det krävs för att skapa trygghet på skolorna. Foto: Arkiv

Skadegörelsen på skolor i Katrineholm har minskat kraftigt

Publicerad

Kameraövervakning och extra belysning på framför allt två skolor i Katrineholm har minskat skadegörelsen. Kostnaderna för att städa upp efter klotter och krossade fönsterrutor har halverats.

Under 2018 landade kostnaderna för sanering av skadegörelse på skolor och förskolor i kommunen på 500 000 kronor, jämfört med en miljon kronor tidigare år.

– Vi hade problem med sönderslagna skolor, framför allt mycket glaskross, för något år sedan. Vi bestämde oss för att ta itu med det. För dels kostar det mycket pengar för oss som fastighetsägare och dels leder det till en otrygghet för eleverna när de kommer till en skola där inte en enda fönsterruta är hel, säger Fredrik Olovsson (S), styrelseordförande för KFAB.

Så mycket kostar kamerorna

Den främsta orsaken till den minskade skadegörelsen är att kameror satts upp på Skogsborgsskolan och Sandbäcksskolan, enligt KFAB. På den sistnämnda skolan har kostnaderna för skadegörelse sjunkit från 125 000 kronor under 2017 till 27 000 kronor under 2018.

Att installera kameror på Sandbäcksskolan kostade 195 000 kronor, medan det kostade cirka 400 000 kronor att sätta upp kameror på Sandbäcksskolan då det rör sig om fler kameror där.

Beredd på fler åtgärder

– Jämfört med skadegörelsen som både kostar väldigt mycket pengar och leder till otrygghet, som det inte går att sätta ett pris på, är kameror att föredra, säger Fredrik Olovsson.

Det kommunala fastighetsbolaget vill inte sätta upp kameror i onödan, men man är beredd att ansöka om tillstånd att sätta upp fler om det krävs för att skapa trygghet. Annars sätter man upp extra belysning och ser till att arbeta trygghetsskapande i skolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.