Arkivbild Foto: SVT

Skärmen kan förstöra sömnen: ”Kroppen tror att det är dag”

Uppdaterad
Publicerad

Sover du dåligt? SVT Nyheter Sörmland har pratat med en sömnforskare på MDH som menar att de smarta mobilerna kan ligga bakom att fler och fler ligger och vrider sig om nätterna.

Forskaren Emelie Condén menar att en av fyra svenska ungdomar upplever att de har svårt att sova. Enligt hennes och andras forskning finns det tydliga samband mellan detta och den ökande användningen av smarta telefoner.

– Det finns flera olika dimensioner av hur mobiltelefonen kan påverka sömnen. Om du ligger i sängen och börjar titta i telefonen sätter du igång en massa tankeprocesser, när man egentligen ska försöka somna, säger hon.

Mobilsamhället

Skenet lurar kroppen

Men det är inte bara svårigheten att slappna av som kan röra om i skallen på dig. Även ljusskenet från skärmen har en olämplig inverkan på oss just innan läggdags.

– Det stör melatoninfrisättningen. Melatonin är ett kroppseget hormon som gör att vi får betydligt lättare att somna. Det blå skenet som finns i mobiler gör att kroppen tror att det är dag. Melatoninet sjunker istället för att det ska stiga, vilket det normalt gör när det skymmer ute, säger Emelie Condén.

Hon rekommenderar därför att inte använda mobilen sista timmen innan man går och lägger sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilsamhället

Mer i ämnet