• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

En privatperson filmade en busschaufför som körde mellan Billdal och Göteborg. Händelsen anmäldes till Västtrafik. Foto: Patrik Green

Facket om mobiler i busstrafiken: Uppåtgående trend

Publicerad

Enligt fackförbundet Kommunal anklagas fler och fler busschaufförer för att ha svårt att hålla ögonen på vägen och inte på mobilen. På vissa håll får man in hundratals klagomål i månaden.

Busschaufförer som pratar i mobiltelefonen medan de kör är ett ämne som berör. SVT har rapporterat om flera fall den senaste tiden. 

Enligt fackförbundet kommunal, där många av landets busschaufförer är medlemmar, har man sett en ökande trend.

– Vad gäller antalet tvister i det här området ser vi en ökning de senaste åren. Det kan röra sig om en arbetsgivare som vidtagit någon form av åtgärd, exempelvis uppsägning, säger Per Svensson, ombudsman på Kommunal.

Försöker informera

Enligt honom jobbar förbundet hårt med förebyggande åtgärder.

– Vi försöker informera våra medlemmar om att det inte ska använda mobilen under färd.

Läs mer: Här tittar chauffören i mobilen: ”Det här var extremt”

Under hösten har också flera chaufförer filmats när de tittat i mobilen samtidigt som de kört bussen. Något som Per Svensson inte förespråkar.

– Det är inte trevligt. Man blir nog så kontrollerad av arbetsgivaren, säger han.

130 klagomål i månaden

En av de chaufförer som filmats under hösten kör för Västtrafik. Där menar pressavdelningen att antalet klagomål på chaufförernas mobiltelefonanvändande ligger konstant, omkring 130 synpunkter i månaden har kommit in under årets första nio månader.

En annan chaufför som filmats körde för SL. Enligt deras pressinformatör Claes Keisu hade strax under 150 klagomål kopplat till chaufförernas mobilanvändande kommit in under årets tre första månader.

Läs mer: Surfar – under pågående körning

– Att det ens försiggår är inte okej. Den som kör ett fordon i SL-trafiken ska inte prata i mobilen under färd. Vi ska ta upp det med våra entreprenörer, säger han.

Han är dock tydlig med att SL kör omkring 30.500 bussturer dagligen och att det finns omständigheter som gör det okej att använda telefonen. Exempelvis om komradion är sönder eller om det är en nödsituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilsamhället

Mer i ämnet