Christoffer Andersson menar att det krävs mer för att säkra tryggheten för barn och unga inom idrotten. Foto: SVT

Skärpta regler ska öka tryggheten för barn inom idrotten

Publicerad

Sedan den 1 januari ska idrottsföreningar begära utdrag ur belastningsregistret för alla som har, eller erbjuds, uppdrag som ungdomsledare.

För Eskilstuna simklubb är det inget nytt, där har man redan arbetat med registerutdrag i flera år.

– Det kommer återkommande fall där ledare inte är helt schyssta mot barn och ungdomar i verksamheten, så vi har tagit ett litet steg i rätt riktning, även om det inte innebär en garanti för att inget kan hända, säger Christoffer Andersson, verksamhetsansvarig Eskilstuna Simklubb.

Från uppmaning till krav

Beslutet om att föreningar ska ta del av registerutdrag togs av Riksidrottsförbundet under 2019, och förhoppningen är att göra det tryggare för barn och ungdomar inom idrotten. Tidigare har förbundet uppmanat föreningar att ta del av registerutdragen, men nu är det istället ett krav.

”Är ingen diskussion”

Eva Hallenfeldt Ahlin är kanslist för Eskilstuna United DFF och för henne innebär beslutet en lättnad.

– Det blir ett stöd att ha det kravet i ryggen så ingen känner sig anklagad när man frågar om ett utdrag, säger hon och fortsätter:

– Nu är det ingen diskussion, nu är det bara att visa och ingen känner sig utpekad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.