Skavsta flygplats föreslås bli en av landets 22 beredskapsflygplatser i framtiden. Foto: SVT

Skavsta föreslås bli ny beredskapsflygplats

Uppdaterad
Publicerad

Skavsta flygplats utanför Nyköping föreslås bli en av landets nya beredskapsflygplatser. I spåren av coronakrisen ser staten ett behov av att utöka flygberedskapen inför framtida kriser.

Det är regeringen som under pandemin gett Trafikverket i uppdrag att se över organisationen med flygplatser i beredskap. Det handlar i första hand om att ha flygplatser redo för sjuktransporter vid kriser och ett av kriterierna är att de ska ligga nära akutsjukhus.

– Vi har konstaterat att de tio ordinarie flygplatserna vi har i dag inte fyller behovet av beredskap, säger Katarina Wigler, strategisk planerare på Trafikverket till TT.

Trafikverkets färdiga förslag ska nu beredas av regeringskansliet. Beslut finns sedan tidigare om 17 temporära beredskapsflygplatser under pandemin, men beslutet gäller enbart till den 13 september.

Beredskapsflygplatser

Nuvarande: Gällivare, Luleå, Umeå, Åre-Östersund, Sundsvall-Timrå, Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Visby, Ronneby och Malmö

Förslag på nya: Jönköping, Karlstad, Kiruna, Linköping-Malmen, Lycksele, Mora, Skavsta, Uppsala-Ärna, Örebro, Trollhättan-Vänersborg, Växjö och Kristianstad

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.