Tullverkets yttre personal på bland annat Skavsta flygplats fick inte beväpnas efter terrordådet den 7 april. Foto: TT

Skavsta obevakat av tullen efter terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Skavsta flygplats i Nyköping var helt obevakad av Tullverket på kvällen efter terrordådet den 7 april, eftersom de anställda vägrades att bära vapen. Nu tänker facket JO-anmäla myndigheten.

Tullverkets ledning beslutade att inte låta tulltjänstemän beväpna sig efter terrordådet i Stockholm den 7 april, något som fick huvudskyddsombudet i Stockholm att stoppa arbetet med hänvisning till personalens egen säkerhet.

Obevakad

Följden blev att hamnar och flygplatser, däribland Skavsta flygplats, stod obevakade från klockan 20 på kvällen. Skyddsstoppet hävdes av Arbetsmiljöverket på förmiddagen dagen efter.

Förtroendet för Tullverkets ledning är lågt efter händelsen, särskilt bland fackliga representanter.

”Föreskrifter tillåter inte”

– Vi har inte möjlighet att utrusta vår kontrollerande personal med tjänstevapen. Våra föreskrifter tillåter oss inte att beväpna oss för att utföra kontrollarbete, säger Mikael Lindgren, chef för Tullverkets gränsskyddsverksamhet i Stockholm.

Inte nödvärnssituation

Enligt en förordning får Tullverket beväpna sin personal om det rör sig om en nödvärnssituation. Men det bedömdes inte vara fallet den 7 april. Nu förbereder skyddsombuden en anmälan till justitieombudsmannen, skriver SvD.

– Det här har ju prövats två gånger av Arbetsmiljöverket, som hävde skyddsstoppet. Vill man ha ytterligare en granskning av någon oberoende så är ju det välkommet. Vi får se vad anmälan så småningom leder till, säger Mikael Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.