Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Nguyen och Lollo Mubarak från Eskilstuna känner personer som varit inblandade i skjutningar. Hör de berätta om hur det känns. Foto: SVT

Eskilstunas unga lever i skuggan av våldsvågen: ”Känner både offer och förövare”

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett par veckor har två unga personer skjutits ihjäl på öppen gata i Eskilstuna. En av dem var en gymnasieelev som blev mördad mitt framför ögonen på andra elever utanför sin skola. SVT har talat med några av de ungdomar som lever i skuggan av våldsvågen.

Den senaste dödsskjutningen drabbade Eskilstuna så sent som i måndags då en man i 25-årsåldern mördades i Fröslunda. Ett par dagar innan dess var det skottlossning bland resenärer på centralstationen och på skärtorsdagen sköts en gymnasieelev till döds på en parkering precis vid Rekarnegymnasiet och Krongatans förskola.

Det här är bara tre av de 37 skjutningar som staden drabbats av sedan början 2022. Merparten handlar enligt polisen om kriminella uppgörelser.

Skjutningar i Eskilstuna

Påverkas av våldet

Kim Nguyen, Lollo Mubarak, Douglas Svensson och Fatema Zantha är så kallade ungdomskonsulter för Eskilstuna kommun. De är med i en grupp för att lyfta ungas röster i kommunen och få fler ungdomar att engagera sig i frågor som rör dem.

De bor och är uppvuxna i olika bostadsområden, men alla fyra vittnar om att de påverkas av våldet på olika sätt.

– Man är inte trygg här, man kan inte gå ut på kvällarna, säger Fatema Zantha.

Lollo Mubarak har flyttat från Eskilstuna men berättar att hon var orolig när hon bodde i staden och skulle ta sig hem från jobbet.

– Jag behövde åka förbi en annan stadsdel som inte är min egen, där jag inte känner folk. Tänk så råkar jag se något som de inte vill att jag ska se? Då blandas jag in på något sätt och de får tag på vem jag är och så. Det gör mig väldigt orolig, säger hon.

Finns i bakhuvudet

Kim Nguyen och Douglas Svensson förklarar att de inte är rädda för att själva drabbas av våldet eftersom de inte är en del av kriminaliteten. De gör det de vill göra och går dit de vill gå – men tankarna på våldet finns i bakhuvudet hos dem.

– Såklart tänker man på det när man är ute och går på kvällen, säger Douglas Svensson.

– Man kommer ju ha den oron. Den kommer finnas där när man är på ställen som är utsatta, säger Kim Nguyen.

Hör om vännerna som blivit inblandad i dödsskjutningar – och om känslorna kring att leva mitt i våldsvågen – i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet