Foto: SVT

Skola stängd på grund av kyla

Uppdaterad
Publicerad

När temperaturen sjönk till 13 grader i Bruksskolan i Hälleforsnäs igår, beslutade rektorn att skicka hem eleverna och stänga skolan.

Efter att en tid haft problem med låga temperaturer och ett flertal tillbudsrapporter skrivits blev situationen till slut ohållbar på Bruksskolan i Hälleforsnäs.

13 grader inomhus

– Igår var det 13 grader i skolan och det är inte bra när barnen sitter still, det är ingen dräglig arbetsmiljö, säger Carolina Eriksson rektor.

På Flens kommunfastigheter beklagar man det som hänt och förklarar det med att man under en byggperiod fram till årsskiftet, trodde sig kunna klara uppvärmningen med temporära elpannor, men elkapaciteten räckte inte till.

En missbedömning

– Det var kanske en missbedömning, så nu sätter vi även in den mobila oljepanna vi tänkt använda i vinter tidigare så på torsdag ska det vara okej värme i skolan igen, säger Jan-Åke Henriksson, VD på Flens kommunfastigheter.

Och det betyder att det hastigt påkomna extralovet för barnen i Hälleforsnäs tar slut på torsdag då skolan öppnar upp som vanligt igen.

Kompensation

– Det här var väl inte vad jag önskat som ansvarig för elevernas skola, utbildning och garantitid, vi får se hur vi kan kompensera dem nu, säger Lena Furén, barn- och utvecklingschef i Flen.

Kanske kan de kompenseras under höstlovet?

– Hahaha, nej skolan ska inte vara något straff, jag tycker alldeles för mycket om skolan för det, säger Lena Furén barn- och utvecklingschef i Flen.

”Det här ville vi inte ha”

Och kommunfastigheter, får de smisk på fingrarna nu?

– Med facit i hand kan man alltid tänka, att det här ville vi inte ha, kommunfastigheter hade en plan men den stämde inte med förutsättningarna som blev, säger Lena Furén barn- och utvecklingschef i Flen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.