Skolelever fick möta barnrättshjälte

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick eleverna vid Österåkersbygden friskola utanför Vingåker besök av Manuel Rodrigues, som nominerats till World's Children's Prize som årets barnrättshjälte.

Rodrigues har nominerats till det svenska priset för sitt över 20 år långa engagemang för blinda och funktionshindrade barn i Guinea Bissau. Han är själv blind sedan tre års ålder, något som skulle kunna ha blivit hans död i hemlandet om inte fadern lyckats se till att han tidigt fick vård och skolgång i Portugal.

Driver skola i hemlandet

1996 startade han organisationen AGRICE (Guineas förening för de blindas r

Manuel Rodrigues Foto: Kim Naylor/World's Children's Prize

ehabilitering och integrering) för att synskadade skulle kunna sprida kunskap i samhället och kämpa för sina rättigheter tillsammans. Hittills har 250 blinda barn bott på Manuels center och gått i hans skola anpassad för synskadade.

Eleverna skrev egna frågor

Barnen på Österåkersbygdens friskola hade förberett sig mycket inför besöket, bland annat med egna frågor. Det gjorde Rodrigues glad.

– De bryr sig verkligen om barn på andra ställen ute i världen. Det visar att barn bemöts annorlunda här i Sverige än i många andra länder – och att den svenska regeringen är mer engagerad än andra.

”Barnen visar solidaritet”

– Barnen känner till sina rättigheter och värnar om andra barns rättigheter och jämställdhet. De visar solidaritet med världens barn, säger han.

Entusiasmen delades i sin tur av skoleleverna själva.

– Jag tycker att det är häftigt att vi får möta en som är nominerad till Word's Children's Prize. Han hade ju kunnat komma till vilken skola som helst, men han kom just till vår skola, säger Lukas Nejdstam Welin, elev på Österåkersbygdens friskola.

Vinnaren presenteras på onsdagen

Manuel Rodrigues är nominerad tillsammans med Rosi Gollmann och Molly Melching. Det är en jury med skolbarn från 15 länder som utser vinnaren, som kommer att presenteras i morgon onsdag.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.