Pedagogikprofessorn Niclas Månsson på Mälardalens högskola förklarar varför många sörmlandskommuner hamnar långt ner i skolrankingen. Foto: SVT

Skolforskaren: ”Föräldrarnas bakgrund spelar roll”

Publicerad

De flesta sörmländska kommuner hamnar lågt när Lärarförbundet rankar den bästa skolkommunen i landet.

Lärarförbundet rankar varje år landets kommuner utifrån bland annat hur mycket resurser som läggs på undervisning, lärartäthet, andel lärare med pedagogisk utbildning och elevernas betygsresultat.

Många sörmländska kommuner brukar placeras lågt på listan och gör så också den här gången, även om till exempel Oxelösund har klättrat betydligt från plats 138 till plats 51. Orsaken till Oxelösunds positiva siffror är enligt Lärarförbundet att kommunen förbättrat sig på bland annat elevernas meritvärde i åk 9 och andelen elever som får godkänt i alla ämnen.

Men vad beror det på att många kommuner i Sörmland placerar sig så långt ner på rankningen? I spelaren ovan försöker bland annat Niclas Månsson, professor i pedagogik vid Mälardalens högskola, åtminstone ge en delförklaring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer