Skolinspektionen: Inget utrymme för dispens

Uppdaterad
Publicerad

Kan skoleeleverna i femman på Gripsholmsskolan få dispens och gå i sexan utan giltigt tillstånd? Nej, säger Skolinspektionen. Det finns inget utrymme i lagar och förordningar.

– Skolinspektionen kan inte ge några dispenser för när ett tillstånd kan börja gälla, säger Andreas Spång, enhetschef för tillståndsprövning.

Den som vill driva en friskola ska ha sökt tillstånd 31 januari kalenderåret innan verksamheten ska igång. Gripsholmsskolan skickade in sin ansökan 4 juli 2012. Följden har alltså blivit att skolan har tillstånd att bedriva undervisning i årskurs sex, men först från 1 januari 2014. Till höstterminen 2013 får inte skolan ha några elever i sjätte klass.

En del föräldrar vill att eleverna ska gå om femte klass för att ändå få stanna kvar i sin skola. Eventuellt skulle eleverna sedan bli sexor igen vid årsskiftet, alltså när skolan har tillstånd att undervisa årskurs 6. Detta är dock inte möjligt, enligt Skolinspektionen.

– En sådan här uppflyttning, eller att man ska vara kvar i en årskurs, det ska ju göras i slutet av varje läsår, säger Andreas Spång.

Regler och förordningar pekar mot att det blir kommunen som får ta hand om det komplicerade ärendet. Kommunen har nämligen ett ansvar att se till att eleverna fullföljer sin skolplikt.

Andreas Spång tycker att det är olyckligt att elever och föräldrar blir drabbade, och att de känner en oro för vad som kommer att hända till hösten. Samtidigt lägger han ansvaret för den uppkomna situationen på skolan.

– Det är ju huvudmannen som bedriver verksamheten, som också har en skyldighet att följa lagar och förordningar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.