Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningschefen Peter Ekedahl om hur större skolenheter skulle kunna påverka elever. Foto: SVT

Småskolor i Nyköping ”starkt bidragande” till ekonomiskt underskott

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Nyköping har ett beräknat underskott på 79 miljoner kronor. Underskottet är störst i grundskolan, som gick back även förra året. En starkt bidragande orsak är enligt utbildningsdivisionen skolor med lågt elevantal.

– De är väldigt kostnadsdrivande, säger utbildningschefen Peter Ekedahl.

Den senaste tiden har flera sörmländska kommuner meddelat att de kommer behöva spara inom skolan. I Eskilstuna har bland annat varsel lagts på tjänster och i Flen har det beslutats om nedläggningar av en förskola och gymnasieprogram.

Nu är det även klart att Nyköpings kommuns division utbildning har ett sparkrav.

– Vi står inför ett stort underskott på nästan 80 miljoner kronor, säger Peter Ekedahl, utbildningschef i Nyköpings kommun.

Orsak: Ökade kostnader och minskade elevkullar

Det som har lett till det stora underskottet är, enligt kommunen, minskade statsbidrag och ökade kostnader för exempelvis måltider och pensioner, samt en förändrad resursfördelningsmodell.

– Det är stora delar som påverkar vårt resultat tillsammans med minskade elevvolymer, säger Peter Ekedahl.

Divisionen: Skolorna behöver slås ihop

Det är grundskolan som har det största underskottet och i divisionens verksamhetsberättelse för 2023 pekas skolhus med mindre elevantal ut som en starkt bidragande orsak.

Enligt förvaltningen saknas finansieringen som krävs för att driva skolorna på grund av det låga elevantalet och man skriver att skolhusen skulle behöva slås samman med större skolenheter.

– Cirka en tredjedel utav alla våra grundskolor har ett elevantal på 100 elever eller färre. Så de är ju väldigt kostnadsdrivande, säger Peter Ekedahl.

Sparåtgärder utreds

En eventuell hopslagning av skolenheter är dock inte med bland de förslag som kommer presenteras för att få budgeten i balans i nuläget enligt Ekedahl. Aktuellt nu är åtgärder som att inte förlänga visstids- och timanställningar och varsel.

– Vi ser även över lokalkostnader som vi har och tittar på hur vi kan effektivisera vår verksamhet.

I dagsläget är inget bestämt om vilka åtgärder som kommer att beröra vilka skolområden, det väntas presenteras inom några veckor. Därefter ska politikerna i barn- och ungdomsnämnden fatta beslut om de förslag som läggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.