Foto: SVT

Förskolorna rapporterar inte rätt – nu förtydligar Skolverket instruktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter bristerna gällande hur några förskolor i bland annat Eskilstuna har rapporterat barngrupper för att få statsbidrag förtydligar nu Skolverket sina instruktioner. Barn- och utbildningsförvaltningen har också skärpt kontrollen över enskilda förskolors ansökningar. – Vi har nu en bättre bild, säger biträdande skolchef Ulrika Adamsson.

Som SVT Sörmland tidigare har kunnat berätta är barngrupperna på en del förskolor i Eskilstuna större än vad som redovisats till Skolverket. En förklaring är att förskolorna redovisar barnantalet i mindre grupper för att kunna få del av statsbidrag.

Rapporterar inte på rätt sätt

Förskolorna ska redovisa till Skolverket hur stora barngrupper man har den 15 oktober varje år. De siffrorna ligger sedan till grund för om förskolan ska få statsbidrag för att ha minskat barngrupperna.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Men efter att ha fått indikationer från flera håll, inte bara från Eskilstuna, om att en del förskolor inte rapporterar på rätt sätt har man i år förtydligat de instruktioner som skickas ut inför barngruppsräkningen.

– Vi har fått indikationer på att grupper där barnen ingår under bara en kort del av dagen har rapporterats in och då ville vi förtydliga att det inte är det som avses, säger Hanna Karlsson Ruiz, undervisningsråd på Skolverket.

Har ni sett att detta har varit ett omfattande problem?

– Nej, vi ser inte att det är något som påverkar våra rikssiffror.

För läsåret 2016/2017 fick Eskilstuna kommun 28,6 miljoner kronor i statsbidrag för att minska barngrupperna. Av de pengarna har Skolverket krävt tillbaka nästan 290 000. Hur det ser ut för senare läsår är fortfarande oklart.

”Små barn ska ha det så bra som möjligt”

Ulrika Adamsson, biträdande skolchef i Eskilstuna kommun, tycker det är bra att Skolverket förtydligar.

– Då har vi något att förhålla oss till, för det handlar ju faktiskt om att de små barnen ska ha det så bra som möjligt, säger Ulrika Adamsson.

Enligt Ulrika Adamsson har barn- och utbildningsförvaltningen inför det här läsåret varit extra involverade i förskolornas bidragsansökningar.

– Vi har nu en bättre bild över hur det ser ut mer detaljerat på varje förskola, eftersom de fått lämna in sin planering till oss, säger hon.

Hör henne berätta mer i spelaren ovan.

Så definierar Skolverket en barngrupp

Med barngrupp menar Skolverket de barn som är inskrivna på en avdelning, det vill säga den grupp som barnet ingår i under större delen av sin dag i förskolan.

Gruppens sammansättning ska vara densamma under större delen av dagen och över tid. Det är inte tillåtet att använda bidraget för att skapa mindre barngrupper under en begränsad del av dagen.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Mer i ämnet