Personalsamordnaren Sofie Olsson på Chokladfabrikens förskola säger att det ibland är svårt att lyckas dela barnen i mindre grupper. Foto: SVT

Samordnare har gjort det bättre på förskolan Chokladfabriken

Uppdaterad
Publicerad

På Chokladfabrikens förskola går 130 barn på totalt sju avdelningar och en av avdelningarna har fått statsbidrag för att dela barnen i mindre grupper. – När det är för lite personal då är det svårt, säger personalsamordnaren Sofie Olsson.

Det är fullt pådrag och många små munnar som ska mättas i matsalen på förskolan när SVT Sörmland kommer på besök vid lunchtid.

”Man blir väldigt stressad”

Sedan ungefär 1,5 år tillbaka finns en särskild personalsamordnare på förskolan som ansvarar för att se till att det finns tillräckligt med personal på alla avdelningar och att ringa in vikarier vid sjukdom. Ett hästjobb, eftersom kommunens vikariebank ofta har slut på folk.

SVT granskar barngrupper i förskolan

– Det är inte jättekul eftersom tiden tas från barngruppen så man blir väldigt stressad, säger personalsamordnaren Sofie Olsson.

Som det är nu har förskolan 130 barn fördelade på sju avdelningar, varav en avdelning har fått statsbidrag för att dela upp barnen i mindre grupper.

Camilla Maxe Foto: SVT

– Vi försöker så gott vi kan att dela på dem just för att få ner ljudnivån, men när vi är för lite personal då är det svårt, säger Sofie Olsson.

Bättre än tidigare

Förskolläraren Camilla Maxe säger att det är väldigt strikt med att den avdelning som fått statsbidraget verkligen ska ha barnen uppdelade i mindre grupper under större delen av dagen. Hon har jobbat på förskolan sedan den öppnade för tre år sedan och tycker att situationen är mycket bättre nu än tidigare.

– Ja, gud ja! Förut var det lite rörigt, men eftersom vi har tillsatt en samordnare så har det blivit mycket mer ordning och reda, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Mer i ämnet