Även ett område på Slussgatan spärrades av efter larmet om skottlossningen. Foto: Erik Norbergh

Skulle vittna i rättegång – då besköts huset

Uppdaterad
Publicerad

En person som är skriven i huset i Torshälla, som besköts under onsdagen, skulle vittna i en rättegång samma dag. Förhandlingen var flyttad från Eskilstuna till Västerås av säkerhetsskäl.- Det har funnits en hotbild kring den här rättegången, säger åklagare Jessica Wenna.

Rättegången som hölls under onsdagen handlar om två fall av grov misshandel på olika platser i Eskilstuna där en person står åtalad. Det ena fallet inträffade i december förra året där en man enligt åtalet knivhöggs i handen och låret.

Hölls i säkerhetssal

Under onsdagen skulle en person vittna i fallet. På morgonen besköts vittnets hus med flera skott. Vittnet kom dock till rättegången, som hade flyttats från Eskilstuna till Västerås tingsrätt av säkerhetsskäl. Det beslutet var fattat sedan tidigare.

– Polisen gjorde bedömningen att förhandlingen skulle hållas i en säkerhetssal och någon sådan finns inte i Eskilstuna, säger åklagare Jessica Wenna.

Varför hölls rättegången i en säkerhetssal?

– Det har funnits en hotbild kring den här rättegången. Därför har det här beslutet tagits redan tidigare.

Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan skottlossningen och den pågående rättegången, men vill inte bortse från andra möjliga motiv.

– Det råder förundersökningssekretess. Några påståenden eller hypoteser kan vi inte gå in på nu. Det vi gör är att hålla det så brett som möjligt. Motiv är inte något som vi letar efter i första hand, säger Lars Franzell, chef för polisens grova brott-avdelning i Eskilstuna.

Inga uppgifter om bil

Vittnen håller på att förhöras och än så länge har inga uppgifter inkommit om den mörka bilen, som polisen är intresserade av.

– Det är hittills ingen som har pratat om bilen, säger Franzell.

Skottlossningen utreds som försök till mord och grovt övergrepp i rättssak. Än så länge har polisen inte gripit någon misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.