En grön vägskylt med stiliserade blommor och texten ”artrik vägkant”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När en sträcka på hundra meter med en invasiv växt skulle bekämpas, strök av misstag resten av växtligheten med – sammanlangt 16 kilometer med artrik vägkant mellan Katrineholm och Nyköping. Foto: Robin Persson, SVT

Skyddad växtlighet klipptes av misstag – Trafikverket: ”Vi har gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Skylten ”Artrik vägkant” markerar att vägrenen är fylld av skyddsvärda eller hotade växter och insekter. Växtligheten får därför inte klippas hur som helst. Ändå slåttrades hela sträckan mellan Glindran och Strångsjö söder om Katrineholm, en sträcka på totalt 16 kilometer.

De artrika vägkanterna klipps oftast sent på sommaren när växterna hunnit släppa sina frön och därmed har bättre möjligheter att återkomma nästa år. Vid midsommar är det för tidigt, då har sommarblommorna oftast inte hunnit blomma färdigt.

– Det varma och torra vädret kan ha gjort att några har hunnit blomma över, men vi vet inte. Vi har inte varit ute och tittat, säger Henric Thorell, projektledare vid Trafikveret.

I klippet ovan får du se hur vägkanten ser ut nu, och höra projektledaren Henric Thorell berätta om hur misstaget gick till.

Även tidigt slåtter förekommer

Skylten ”Artrik vägkant” sätts ofta upp på platser där vägrenen består av ängsmark eller betesmark. I sådan näringsfattig miljö trivs många av de svenska sommarblommorna och insekterna som inte längre har någon plats i modern lantbruksmiljö. Ibland sätts skylten upp för att det växer en hotad eller rödlistad växt eller insekt vid just den vägsträckan, men ofta handlar det om den samlade mängden av växtliv.

Ibland kan dessa vägsträckor slåttras i början av säsongen, men då görs det tidigt för att hindra gräset från att växa sig för högt och kväva ängsväxterna. Vägrenen kan också i vissa fall bearbetas för att främja en vis typ av insekt, till exempel genom att man skrapar fram sand så att insekterna kan bygga bon.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet