Eskilstuna församling menar att det kommer att sjungas julsånger i stadens kyrkor, även 2018. Foto: SVT

Slopad julmusik i kyrkan upprör

Publicerad

Ett beslut som berör musikverksamheten inom Eskilstuna församling har rört upp känslor internt. Bland annat ska den traditionsenliga insjungningen av julen tas bort från och med nästa år. Samtidigt menar församlingsledningen att det inte finns något att oroa sig för.

Det är via ett öppet brev som en medlem i Eskilstuna församling uttrycker sitt missnöje med att det beslutats om att inte sjunga in jul och advent 2018.

– Jag är upprörd över att man tar bort en av de riktiga höjdpunkterna på året. Och så fullsatt är det ju aldrig i kyrkan. Det är vid de här tillfällena som man når de som aldrig annars är i kyrkan, säger Agneta Nihlfors, som skrivit det öppna brevet.

Agneta Nihlfors sjunger i en av församlingens körer och många med henne har upprörts över det hela.

”Oron är obefogad”

Men enligt församlingsledningen så är 2018 fortfarande under planering och framtiden för församlingens kör- och musikverksamhet behöver medlemmarna inte oroa sig för.

– Det är en obefogad oro eftersom musik och körer spelar en nyckelroll i församlingslivet och vi kommer att satsa ännu starkare på det i framtiden, säger Erik W Graver, kommunikationschef i Eskilstuna församling.

Så då kommer julen att sjungas in även 2018?

– Det kommer den definitivt att göra. Absolut, säger Erik W Graver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.