Ulrika di Martini Brakel, kultursamordnare i Vingåker och utställningsansvarig för Säfstaholm, berättar i klippet om visionen för det färdigrenoverade slottet. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Slottet omdanas för liv och rörelse

Uppdaterad
Publicerad

Restaureringen av takmålningarna är en del i en större omdaning av Säfstaholms slott.

Slottet ska även renoveras med nya stammar, ny el, samt ventilation. Målet är att allt ska vara klart till sommaren 2019. Tanken är att slottet då även ska ge plats för en del nya verksamheter.

Ulrika di Martini Brakel, kultursamordnare i Vingåkers kommun och utställningsansvarig för Säfstaholms slott, berättar i klippet om visionen för det nyrenoverade slottet.

Säfstaholms slott

Ursprungligen stod här ett barockslott, ritat av Erik Dahlberg, men det härjades av en brand 1764. I slutet av 1700-talet ärvdes slottet av Gustaf Trolle-Bonde, som lät bygga om det i nyklassicistisk stil. Arkitekten som anlitades var Carl Christoffer Gjörwell den yngre, och det var dekorationsmålaren Samuel P Lindström som gjorde de takmålningar som nu restaureras.

Gustaf Trolle-Bonde var mycket konstintresserad och skapade Säfstaholmssamlingen med 250 verk – en av de största privatsamlingarna av konst för sin tid. Han var även konstmecenat och lät tidvis konstnärer bo och arbeta på slottet.

När Vingåkers kommun köpte slottet 1968 hade det varit anstalt för så kallade sinnesslöa barn. Kommunen renoverade slottet i mitten av 80-talet och på senare år har det använts för konstutställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.