Förra veckan minskade smittspridningen i Sörmland. Men trots det är smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo orolig. Hör honom berätta varför i klippet ovan. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Smittskyddsläkaren: ”Deltavarianten dominerar”

Uppdaterad
Publicerad

Deltavarianten står för 90 procent av de bekräftade covid-19-fallen i Sörmland. Det är främst unga som är smittade av mutationen, berättar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Smittspridningen fortsätter att minska i Sverige och Sörmland, men trots det finns orosmoln på himlen. Den nya mutationen, deltavarianten, sprider sig snabbt och är mer smittsam än tidigare mutationer.

Hösten oviss

Under sommarmånaderna sprids viruset inte lika mycket då vi tillbringar mer tid utomhus. Annat kan det bi till hösten.

– Det blir säkert lite fler smittade, sen hur besvärligt det blir det får vi ju se. Det kloka är att regionen förbereder sig på att ta många prover och kunna hantera många sjuka för vi vet för lite om hur det blir efter vaccinationerna, säger Signa Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.