Smittskyddsläkaren i Sörmland, Signar Mäkitalo, talar om vikten att ha kunniga smittspårare och varför smittspårningen är avgörande för att stoppa nya ännu allvarligare virusvarianter. Foto: SVT

Brist på utbildade smittspårare i början av pandemin – nu har de flerdubblats

Publicerad

När coronapandemin började var det brist på medicinskt utbildade smittspårare i Sörmland.

– När de inte var mer än 4–5 stycken var det väldigt svårt för dem att hinna med. Nu är de så många och med den erfarenhet de har fått blir det riktigt bra genomgångar, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Nu är det ett 30-tal smittspårare som arbetar i Regionen. När ett provsvar visar på positiv covid-19 är det smittspårarens ansvar att ta kontakt med den personen och försöka härleda var patienten kan tänkas ha fått smittan och vilka personer den i sin tur har träffat som då kan vara smittade.

Erfarenheten är viktig vid smittspårning, att ställa rätt frågor som kan leda till att man hittar ett samband på till exempel en skola eller arbetsplats, menar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

– Man lär sig prata med patienter, det blir återkopplingar och vi får en fortlöpande förbättrad information. Det är så jag vill ha all smittspårning: Av intresserade, kunniga och medicinskt utbildade personer, som gör det här, säger han.

I videoklippet hör du varför smittspårningen är avgörande för att stoppa nya ännu allvarligare virusvarianter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.