Flera brister upptäcktes vid den inspektion som kommunen gjorde. Nu får inte butiken längre sälja kött. Foto: Eskilstuna kommun

Smutsigt och mögligt i butik: 400 kilo kött omhändertaget

Publicerad

Flera hundra kilo kött har omhändertagits från en butik i Eskilstuna. Orsaken är för höga temperaturer och smuts i en chark med tillhörande kylrum.

Det var en renhållningsarbetare som kontaktade kommunens livsmedelsinspektörer och berättade att butikens soprum var så överfullt att det inte gick att hämta soporna.

Mögel och blodstänk

Kontrollen genomfördes förra veckan, och butiken Marias livs hade enligt kommunen stora brister i sin kötthantering. I inspektörernas beslut framgår bland annat att det var smutsigt i chark och kylrum. Det förekom exempelvis mögel, spindelväv och gammalt blodstänk på golv och väggar.

Droppade ned på andra kroppar

Enligt kommunen droppade det även från upphängda djurkroppar ned på andra djurkroppar som låg på golvet. Dessutom var det för höga temperaturer i alla utrymmen där kött förvarades och hanterades.

Kommunen beslutade därför att förbjuda butiken från att sälja kött och att överhuvudtaget använda charken och kylutrymmet till kötthantering.

Omkring 400 kilo kött omhändertogs efter att livsmedelsinspektörerna upptäckte bristerna. Foto: Eskilstuna kommun

105 kilo fransyska

Man beslutade dessutom att omhänderta allt kött som fanns i butiken. Enligt en av livsmedelsinspektörerna rörde det sig om omkring 400 kilo kött. Bland annat 105 kilo fransyska, flera hela lamm och hela kartonger med nötnjurar och komage.

Innan butiken får börja sälja kött igen måste ägarna se till att alla ytor är rengjorda och att alla utrymmen håller avsedd temperatur. Därtill måste kunskapen hos de anställda gällande bland annat livsmedelshantering ökas, menar kommunen.

SVT Nyheter Sörmland har sökt ansvariga för Marias livs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer