Från och med 13 juni kör tågen på sträckan Eskilstuna–Västerås–Sala endast timmestrafik. Foto: Mälartåg

Lokförarkris får Mälartåg att införa sommartidtabell – två veckor för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Mälartågs sommartrafik skulle egentligen ha startat 27 juni, men på grund av den stora bristen av lokförare som råder i hela landet får resenärer anpassa sig efter nya restider redan från och med på måndag.

På vissa sträckor, exempelvis Norrköping–Katrineholm–Eskilstuna och Stockholm–Eskilstuna, kommer sommartidtabellen att börja gälla från och med 13 juni. På andra sträckor görs ändringar från och med 27 juni.

– Det ger en robustare tidtabell där vi kan köra det vi säger. Vi räknar med att det ger färre inställda tåg. Jag tror inte att så många berörs, för ganska många går på semester nu när studenterna går ut gymnasiet och lärare slutar åka tåg, säger Lars Nyström på MTR:s pressjour.

Enligt operatören MTR Mälartåg ska helgtrafiken inte påverkas av några förändringar. Och från och med idag ska stationsvärdar finnas på nio orter för att hjälpa resenärer med information.

Mälartåg uppmanar sina resenärer att hålla extra koll på tidtabellen under perioden då sommartrafik gäller.

Tidtabell sommaren 2022

Uppsala–Stockholm: Tågen kör i princip som de brukar i sommartrafik. Från den 13 juni ställs tre av 47 planerade avgångar in. Från den 27 juni slutar även tio insatståg Uppsala-Stockholm via Märsta att gå över sommaren.

Uppsala–Gävle: Sommartrafiken inleds den 27 juni, vilket innebär heltimmestrafik.

Uppsala–Sala: Alla avgångar körs som planerat hela sommaren varje timme, och delar av dagen varannan timme.

Sala–VästeråsEskilstuna: Sommartrafiken inleds den 13 juni och tågen körs varje timme.

Norrköping-Katrineholm–Eskilstuna: Sommartrafiken inleds den 13 juni. Fem avgångar ställs in på vardagar, två morgonavgångar från Eskilstuna till Norrköping samt en eftermiddagsavgång. Från Norrköping mot Eskilstuna ställs en morgon- och en eftermiddagsavgång in.

Stockholm–Eskilstuna: Sommartrafiken inleds den 13 juni då tolv av 57 avgångar ställs in. Det är Region Expressavgångarna, direkttågen, som ställs in två veckor tidigare än planerat, samt ytterligare sex avgångar utspritt över dagen.

Örebro–Eskilstuna: Alla avgångar körs hela sommaren.

Hallsberg–KatrineholmStockholm: Sommartrafiken inleds den 13 juni då fyra av 27 avgångar ställs in.

Norrköping–NyköpingStockholm: 13–26 juni ställs en av 48 avgångar in på vardagar. Det gäller första avgången på morgon från Nyköping till Norrköping. Denna avgång ersätts med buss. 27 juni–7 augusti körs tågen enligt ordinarie sommartidtabell, vilket innebär att åtta avgångar i rusningstid Nyköping-Stockholm ställs in.

Källa: Mälartåg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.