Enorma sopberget har gett plats för solcellspark

Uppdaterad
Publicerad

På återvinningscentralen Lilla Nyby i Eskilstuna har delar av den gamla deponin täckts av solcellspaneler. Marken, som är obrukbar för bebyggelse, kan användas igen. Byggnationen är inne i sitt slutskede och systemen provas och trimmas in. 

– Någonstans runt månadsskiftet mars/april räknar vi med att folk ska kunna köpa solen härifrån, säger projektledaren Tony Roos vid Eskilstuna energi och miljö.

Solcellsparken kommer att leverera omkring 2 gigawattimmar per år och täcker cirka två hektar (20 000 kvadratmeter) av den gamla deponin på 30 hektar. Här har Eskilstunaborna tidigare slängt sina osorterade sopor. 

– Det är ett gigantiskt berg det här. En av utmaningarna är att det är blåser ganska mycket här så vi måste ha bra fundament till panelerna. Vindkraft har vi inte utrett ännu och det är främst att marken är väldigt mjuk så vi kan inte ha tunga konstruktioner här, säger Tony Roos. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.