Sopbilar letar efter bästa mobiltäckningen

Uppdaterad
Publicerad

En handfull sörmländska sopbilar kör just nu runt med ett tiotal mobiltelefoner i passagerarsätet.

Syftet är att få koll på var mobiltäckningen är bra och var den borde förbättras.

Var finns den sopigaste täckningen i länet?

Länsstyrelsen kommer snart att erbjuda ekonomiskt stöd för att få fler av de sörmländska kommunerna att testa Täckningskollen för att kunna mäta mobiltäckningen. Hittills har Eskilstuna och Strängnäs börjat lite i förväg och även Katrineholm ska vara på gång.

Uppdraget är ganska enkelt: tio stycken smarta mobiltelefoner placeras i ett antal sopbilar som sedan går samma turer som vanligt. Samtidigt registreras hela tiden telefonernas mottagning med en särskild mätutrustning.

– Vi kör i Ärla och Stora Sundby. Ja, vi har kört över hela Eskilstuna i princip. Vi har ju fyra sådana här lastbilar som vi kör med, säger renhållningsarbetaren Thomas Lindeberg, som kör sopbilen.

Mobiltelefonerna som ligger i förarsätet har olika av abonnemang och resultatet av mätningarna ska användas för att visa mobiloperatörerna var täckningen behöver bli bättre i Sörmland.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.