Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fyrabarnsmamman ”Emma” berätta hur det är att leva med begränsad ekonomi. Foto: Serafia Olausson/SVT

Sörmland har högst andel ekonomiskt utsatta barn – hör fyrabarnsmamman ”Emma”

Uppdaterad
Publicerad

En separation och tuffare levnadsförhållanden har gjort det svårare att klara vardagen för fyrabarnsmamman Emma. Hon är en av många barnfamiljer som lever med låg inkomst i Sverige där högst andel ekonomiskt utsatta barn finns i Sörmland.

– Det är tajt varje månad, det går ihop sig precis. Jag köper mat på reapris eller det som är snart utgånget, berättar Emma, som egentligen heter något annat.

Stödorganisationer är viktiga

För Emma har en lokal hjälporganisation varit räddningen. Där har hon fått både möbler och kläder utan kostnad.

– Allt vi har kommer därifrån. Det betyder jättemycket, vi skulle få sova på madrasser på golvet annars. Hjälporganisationer borde få mer resurser för att kunna hjälpa de som behöver det, säger hon.

Högst andel i Sörmland

Sörmland har den högsta andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sverige, det visar statistik från SCB.

6 673 barn, tio procent av barnen i Sörmland, lever i en familj med låg inkomststandard. Rikssnittet ligger på 7,5 procent, vilket motsvarar 161 000 barn.

Låg grad av sysselsättning

En ny rapport som Region Sörmland har gjort visar att en förklaring till att det är högst andel ekonomiskt utsatta barn i Sörmland är att det finns en låg grad av sysselsättning bland föräldrar i länet.

Andra faktorer är att det finns fler familjer med utländsk bakgrund, ensamstående föräldrar och många familjer med många barn.

Hör fyrabarnsmamman ”Emma” berätta hur det är att leva med begränsad ekonomi.

EKONOMISK utsatthet

Låg inkomststandard kan definieras utifrån att familjens inkomster är lägre än de nödvändiga utgifterna, den så kallade baskonsumtionen. De utgifterna kan vara exempelvis mat, boende, hemförsäkring och barnomsorg.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.