Sörmland kan införa avgift för digitala vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland kan komma att införa avgifter för digitala vårdbesök. I morgon, fredag väntas SKL komma med en rekommendation om att införa en avgift.

I morgon, fredag, väntas Sveriges kommuner och landsting, SKL, besluta att rekommendera regioner och landsting att införa en avgift på minst 100 kronor för digitala vårdbesök.

Detta med anledning av att ett digitalt vårdbolag sedan årsskiftet driver Vingåkers vårdcentral. Det har gjort det möjligt för hela Sverige att få gratis digital vård, eftersom Sörmland har slopat patientavgiften.

– Givetvis vill vi helst ha avgiftsfritt för sörmlänningarna, men för att vi nu ska komma framåt och sikta på det viktiga, som är innehållet i de här digitala vårdmötena, så är vi öppna för att ta ut den här avgiften, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Oppositionen positiv till avgift

Magnus Leivik (M), oppositionsråd i landstinget, är positiv till att man inför en avgift på digitala vårdbesök i Sörmland.

– Vi har ju sedan tidigare föreslagit hundra kronor, vilket också verkar bli rekommendationen från SKL. Och det med utgångspunkt att vi vill värna utvecklingen av digitala vårdbesök, som vi tror kommer att spela en viktig roll i framtiden. Om man har avgiftsfrihet kommer skattebetalarna kanske inte att acceptera den utveckling som blir, med alltför många besök, säger han.

Ingen avgift för fysiska besök

Exakt hur avgiften ska utformas är i nuläget inte klart. Majoriteten kommer att utforma ett förslag om de digitala vårdmötena och lägga fram för fullmäktige.

Men vid fysiska besök inom primärvården kommer det även fortsatt att bli avgiftsfritt för sörmlänningarna.

– Ja, självklart. Det är överhuvudtaget inte uppe för diskussion, säger Monica Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.