Sörmlands sparbanks skandalår – vd använde bankens pengar för privatkonsumtion

Uppdaterad
Publicerad

2016 har präglas av brottsanklagelserna mot den tidigare vd Joacim Lindgren.

Det har blåst snåla vindar runt Sörmlands sparbank det gångna året. I juni blev den tidigare vd Joacim Lindgren, bara veckor innan han skulle lämna sin post, arbetsbefriad från sitt uppdrag.

Använde bankens pengar för privatkonsumtion

Anledningen var att det inkommit ett visselblåsarlarm inifrån banken. Under veckorna som följde rullades det upp att den tidigare vd använt bankens pengar för privat lyxkonsumtion.

Turerna i Sörmlands sparbank

Det framkom, efter en granskning som TV4 Nyheterna gjort, att vd spenderat pengar på dyra hotellnätter, cigarrer, teknikprylar och konsertbiljetter till ett värde över en miljon kronor.

Vd polisanmäldes

En revisionsbyrå fick uppdrag att göra en utredning, och utifrån det resultatet beslutade bankens styrelse att sparka den avgående vd:n och göra en polisanmälan.

Till SVT har Joacim Lindgren tidigare sagt att brottsanklagelserna var felaktiga och att han inte heller håller med om styrelsens beslut.

Utredning drar ut på tiden

I oktober blev det klart att även styrelseordföranden Sven-Olov Carlsson fick lämna sitt uppdrag. Detta trots att han tidigare sagt att han avsett att vara kvar och städa upp.

Lindgren är misstänkt för trolöshet mot huvudman, men utredningen har dragit ut på tiden. Ytterligare fyra personer har fått lämna bankens ledning eftersom de saknar den nuvarande vd, Daniel Erikssons, förtroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet