Rektorerna på Prins Wilhelmgymnasiet, Nyköpings enskilda gymnasium och Europaskolan Strängnäs får kritik av Skolinspektionen för att de inte arbetar tillräckligt bra med att förebygga så kallade glädjebetyg – betyg som är högre än vad resultatet på nationella proven medger. Arkivbild från en annan skola. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Tre Sörmlandsskolor i granskning om glädjebetyg

Uppdaterad
Publicerad

Tre sörmländska gymnasieskolor ingick i Skolinspektionens granskning av hur rektorer arbetar mot betygsinflation och så kallade glädjebetyg – betyg som är högre än vad resultatet på nationella proven medger. Samtliga skolors rektorer får nu kritik för bristande insatser.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om kritiken mot Prins Wilhelmgymnasiet. Men även Europaskolan Strängnäs och Nyköpings enskilda gymnasiums rektorer får alltså kritik av Skolinspektionen.

Marcus Lindvall, rektor på Europaskolan Strängnäs sedan ett år, tycker att kritiken är lite orättvis.

– Vi kan alltid bli bättre. Men vi har redan jobbat med det här i flera års tid och 2022 års betyg avviker mindre från de nationella proven än riksgenomsnittet, säger han.

Han berättar att lärarna har diskussioner gruppvis om betygen och betygssättande lärare ska alltid ska ange skäl till att en elevs betyg inte motsvarar resultatet på det nationella provet – oavsett om det är högre eller lägre.

Andra skolor har större avvikelser

På Nyköpings enskilda gymnasium är Kristina Furusten rektor. Hon välkomnar granskningar av den typ som Skolinspektionen gjort. Men hon menar att det finns andra skolor, bland annat kommunala, som också har stora skillnader mellan nationella prov och betyg.

– Men de har inte inkluderats i granskningen, säger hon.

Hon anser att betygsarbetet på skolan är rättvist och att lärarna alltid har underlag utöver nationella proven att luta sig mot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagens betygssystem som möjliggjort glädjebetyg är inte rättvis säger utbildningsminister Mats Persson (L). Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.