Tanken med satsningen är att både öka kvaliten på omsorgen och skapa en bättre gemenskap. Foto: Lina Friberg

Hemtjänsten språkutbildar utrikesfödd personal

Publicerad

Genom att ge utrikesfödd personal inom hemtjänsten språkträning ska kvaliteten på omsorgen öka samtidigt som det blir bättre gemenskap. Nu pågår den andra fasen i ett utbildningsprojekt där femtio anställda från Eskilstuna och Nyköping deltar.

Språkförbistringar orsakar en hel del missförstånd inom vården, och språkutvecklare Helena Lundin menar att det är ett problem som måste lösas.

– Vi får inte vara rädda för att våga ta itu med språket och här kan vi bli bättre. Annars kommer vi aldrig kunna höja vårdkvaliteten, säger Helena Lundin, utvecklare på vård- och omsorgsförvaltningen.

”Stor skillnad”

Natacha Adasme, är en av årets kursdeltagare, och hon har jobbat tretton år inom hemtjänsten i Eskilstuna kommun.

– Jag önskar bara att jag tagit tag i detta med språket mycket tidigare. Två timmar i veckan låter inte så mycket men det har gjort stor skillnad, jag känner mig betydligt tryggare. Till exempel märker jag redan stor skillnad när jag pratar i telefon med mina brukare, det blir färre missförstånd.

Vårdsvenska

Det ges möjlighet till både generell språkträning och vårdsvenska. Dessutom erbjuds ett språkombud ute på arbetsplatsen för ytterligare stöttning.

Alejandra Vicenvio är ett av åtta språkombud som finns till hands för att stötta och språkträna sina kollegor på arbetsplatsen.

– Det var en självklar grej för mig att göra. Jag är själv utrikesfödd och vet hur det är att komma ny till en arbetsplats och inte förstå och hänga med.

Det första språkträningsprojektet avslutades i juni och var ett samarbete mellan Eskilstuna, Oxelösund och Trosa kommun. Där utbildades 16 elever under två års tid till undersköterskor parallellt med studier i svenska på SFI.

– Alla jobbar kvar i våra verksamheter för äldre idag. Det är verkligen jätteroligt, som ett kvitto på att det här var en väldigt lyckad satsning, säger Helena Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.