Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Borgerot och Cecilia Borgerot var längst fram och ledde paraden. Hör Mathias och flera röster i klippet.

Se årets prideparad i Eskilstuna: ”Mångfalden får ta plats idag”

Uppdaterad
Publicerad

För 15:e året anordnades under lördagen Springpride i Eskilstuna – i år i strålande solsken. Paraden invigdes av den före detta professionella fotbollsanfallaren Kim Arodin. Hen brinner för barns rätt att få vara vilka de vill vara och det var även något som Kim framförde i ett känslomässigt tal.

– Jag ska helt ärligt säga att jag är rädd och när jag säger att jag är rädd talar jag utifrån mitt mammahjärta. För är det i det här hatiska, homofobiska och transfobiska samhället som mina barn ska växa upp i?

Kim är själv ickebinär och tror att acceptans är viktigt för att hbtqi+-personer, däribland transpersoner, ska känna inkludering i samhället.

– 40 procent av alla transpersoner har någon gång velat ta sitt liv, men risken för suicid, psykisk ohälsa och depression minskar kraftigt om det finns acceptans, framförallt hos den närmaste familjen.

Foto: SVT/Serafia Olausson

Årets tema

Prideparaden är en avslutning på Eskilstunas pridevecka som har innefattat föreläsningar, utställningar, workshops och seminarium med hbtqi+-tema – i år med speciellt fokus på idrott – och budskapet ”Älska mig för den jag är”.

Under lördagen bjöds det även på musik på Fristadstorget med artister som Magnus Carlsson, Agnes Hustler, ”Queer Folk – Fredy Clue & Lovis Johansson” och Leo B. 

Festivalen anordnades för första gången år 2007 och är en av de parader som funnits längst i Sverige. Under pandemiåren 2020 och 2021 hade festivalen ett uppehåll.

Se bilderna från årets prideparad i klippet och träffa några av deltagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.