Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, menar att det krävs starka elnät för att kunna konvertera till den fossilfria tekniken i Oxelösund. Foto: SVT

SSAB fortsätter resan mot fossilfri ståltillverkning

Publicerad

Stålföretaget SSAB fortsätter med planerna på att minska koldioxidutsläppen. Oxelösund blir först ut att få den nya fossilfria tekniken.

SSAB är ett av de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Men år 2045 ska bolaget vara helt fossilfritt. I vår planeras en pilotanläggning i Luleå, där man ska testa att tillverka fossilfritt stål.

Men innan en riktig anläggning är på plats ska företaget sänka sina koldioxidutsläpp i Sverige med 25 procent år 2025. Detta genom att byta ut masugnen i Oxelösund till en ljusbågsugn, där vätgas produceras av el från fossilfria källor.

Nedan svarar Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, på frågor om den nya tekniken som Oxelösund är först med att få.

Hur går ni vidare med det här projektet nu?

– För Oxelösund har vi en plan fram till projekteringen. Vi har dragit igång en process med miljötillståndsansökan för naturgasterminalen som ska byggas och vi för också en dialog med berörda myndigheter, till exempel Svenska kraftnät, om elkraftsförsörjningen.

Vad ser ni för särskilda utmaningar med att byta ut ugnarna?

– Den frågan som vi känner att vi behöver mest stöd i processen är att se till att vi får högspänningsledningen för elkraften fram till anläggningen i Oxelösund före 2025. Det är det som vi tycker är mest kritiskt i det här fallet.

Varför är det så?

– När vi konverterar till en elektrisk ljusbågsugn krävs det starka elnät, för att den ska kunna kopplas upp på det elektriska nätet. Att dra en 400-kilovolts högspänningsledning innebär en väldigt lång ledtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.