SSAB investerar 350 miljoner i Oxelösund – öppnar ny svetsfabrik

Uppdaterad
Publicerad

SSAB Special steels i Oxelösund ska öka leveransen av stål från 1,1 till 1,6 miljoner ton till år 2023. För att klara det görs nya investeringar, det meddelar företaget idag.

SSAB redovisar ett starkt resultat för tredje kvartalet 2021. Intäkterna var 25 miljarder kronor och rörelseresultatet 5,8 miljarder kronor. För SSAB Special steels var rörelseresultatet 1 miljard kronor. En förklaring är att stålpriserna är höga, en annan att just SSAB:s specialstål efterfrågas av kunderna.

I Oxelösund planerar nu SSAB Special steels att utveckla verksamheten för att kunna öka stålleveranserna med 45 procent till 2023. För att nå det målet investerar företaget bland annat i en ny svetsfabrik och ökade volymer av en av sina plåttyper, en mer slitstark plåttyp.

Ökat personalbehov

Den nya svetsfabriken ska klara av att göra extra bred plåt, vilket breddar sortimentet. Nysatsningarna kommer att innebära ett ökat personalbehov – men det är inte klart hur stort det är.

– Svetslinjen kommer att behöva personal men vi kommer att automatisera så mycket som möjligt. När vi ökar produktionen måste vi säkra att lönsamheten hänger med, säger Tor Bengtsson af Sillén, personalansvarig på SSAB Special steels.

Sammantaget kommer de nya investeringarna i Oxelösund att uppgå till 350 miljoner kronor – utöver de 5 miljarderna som investeras i den gröna omställningen som företaget är i färd med att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.