SSAB tar klivet närmare stål utan kol

Uppdaterad
Publicerad

SSAB i Oxelösund har tagit ett första steg för att få bort kolet ur sin tillverkningsprocess. Lösningen hoppas man finna i vätgasen.

Bolaget har gått samman med de två statliga bolagen LKAB och Vattenfall i ett gemensamt projekt. Man vill utreda om det går att ersätta kolet mot vätgas i ståltillverkningen.

Och kanske kan det om några decennier bolma vattenånga – inte koldioxid – från skorstenarna i Oxelösund.

Kräver mycket energi

Martin Pei är teknisk direktör på SSAB.

– Det här behöver hela industrin och mänskligheten. Vi måste hitta vägar ut ur fossilberoendet som vi har i dag.

Processen att framställa stål är energikrävande. I masugnarna används kol, i form av koks, för att ta bort syret ur järnmalmen.

Som en restprodukt bildas koldioxid – och det i stora mängder.

Vill vända perspektivet

SSAB, med masugnstillverkning i både Luleå och Oxelösund, är ett av de bolag som släpper ut allra mest koldioxid i landet. Men från bolagets sida vänder man hellre på perspektivet.

– Vi släpper ut väldigt lite jämfört med andra producenter i världen som använder masugnar. Men det räcker inte med tanke på det fokus vi har på att minska koldioxidutsläppen, säger Martin Pei.

De tre bolagen har ansökt och beviljats medel från Energimyndigheten för en förstudie, men går även in med egna pengar i projektet, som planeras att vara färdig i slutet av 2017.

Fortfarande långt fram i tiden

Man förväntar sig att den ska ge svar på om det är värt att gå vidare med vätgasprojektet.

– Nästa steg blir i så fall en provanläggning, men var och hur det skulle se ut vet vi inte ännu, säger Martin Pei.

Det tredje steget skulle bli en fullskalig demonstrationsanläggning, men då är projektet framme i mitten av 2020-talet.

Om 50 år, är vätgasen då en naturlig del av ståltillverkningen?

– Det skulle kunna vara så, om vi är framgångsrika. Vi ska göra ett allvarligt försök och se om det är gångbart, säger Pei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.