Eskilstuna tingsrätt skjuter upp domen mot administratören i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige som misstänkts ha underlåtit sig att ta bort hetskommentarer. Foto: Otilia Bogen, SVT

Stå upp för Sverige-dom uppskjuten en andra gång

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången har domen i Stå upp för Sverige-rättegången i Eskilstuna tingsrätt skjutits upp. Det meddelade tingsrätten på tisdagsmorgonen.

I dag skulle domen ha kommit i det uppmärksammade fallet. En 52-årig Eskilstunabo står åtalad för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”. Men i stället sköts beskedet upp en andra gång – med hänvisning till hög arbetsbelastning i tingsrätten.

– Jag kämpar förtvivlat för att hinna med. Det här är ett mål som inte har så stort straffvärde som andra mål. Vi har personer som sitter häktade och deras mål måste få gå före, säger rådmannen Lars Magnusson.

Tingsrätten saknar resurserna som krävs, säger han.

– Statsmakten har valt att inte ge domstolarna tillräckligt med pengar för 2019. Man ger extra pengar till polis och åklagare, men inte till domstolarna och det innebär att vi inte hinner med i samma takt som tillströmningen av mål kräver.

”Kommer att bli som i USA”

Och situationen riskerar att bli värre.

– Man kan likna det vid hur det ser ut i USA. När pengarna tar slut där stänger man ner statsapparaten. Lite så kommer det att bli även här, att vi inte har pengar nog för att verka, säger Lars Magnusson.

Domen väntas i stället meddelas om två veckor, den 18 juni klockan 11.

  • En 52-årig Eskilstunabo står åtalad för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”.
  • Åklagaren hävdar att Eskilstunabon, som administratör för gruppen, var skyldig att ta bort kommentarer som utgör hets mot folkgrupp.
  • Mannen åtalas för åtta kommentarer, enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Det är en lag som bara har tillämpats en gång tidigare, och då friades den misstänkte av Högsta domstolen.
  • Mannen själv nekar till brott och har hela tiden hävdat att han inte kan hållas ansvarig för vad de andra medlemmarna har skrivit. I maj meddelade mannen att han lägger ner Facebook-gruppen.
  • Domen skulle först ha meddelats den 22 maj, men blev redan då uppskjuten på grund av tingsrättens höga arbetsbelastning.
  • Om mannen döms riskerar han upp till sex månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet