Staten kan ta över Saab Parts

Uppdaterad
Publicerad

Riksgälden kommer att ta över Saab Automobiles reservdelsbolag, Saab Parts, om köparen av konkursboet inte vill ha det.

Om Riksgälden tar över Saab Parts, vill Bo Lundgren utveckla bolagets verksamhet.

-De har ju över 1 000 olika auktoriserade säljare av reservdelar. Man skulle antagligen kunna leverera även till andra märken, säger Lundgren till Svenska Dagbladet.

Saab Parts är inte försatt i konkurs, men ingår i moderbolaget Saab Automobiles konkursbo.

– Man kan säga att konkursförvaltarna äger frågan om vad som ska hända med bolaget. Men jag utgår från att Riksgälden också har något att säga till om, säger Lennart Ståhl, vd i Saab Parts, till TT.

Aktierna är pantsatta hos Riksgälden, sedan staten löst in Saabs lån på 2,2 miljarder kronor i Europeiska investeringsbanken (EIB). Bolaget anses dock inte vara värt så mycket. Att driva det vidare och sälja reservdelar kan vara ett sätt för staten att få tillbaka de pengar som den lagt ut.

Att i framtiden sälja reservdelar till andra märken, som riksgäldschefen Bo Lundgren talar om, är en möjlighet som Ståhl inte kan bedöma.

-Det har vi överhuvudtaget inte funderat på. Vi är väldigt fokuserade på Saab och har 1,5 miljoner bilar runt om i världen som behöver support under lång tid framöver. Men sett över en längre tidsperiod kommer ju den vagnparken att minska, konstaterar Lennart Ståhl.

Saab Parts bildades hösten 2009. Företaget har cirka 1 200 återförsäljare världen över, med dotterbolagen i Storbritannien och USA inräknade.

-Omsättningen ligger uppåt 1,5 miljarder kronor, ungefär, med en vinst omkring 400-500 miljoner per år, säger Lennart Ståhl.

Huvudkontoret, liksom lager, distributionscentrum och viss produktion, finns i Nyköping. Saab Parts har 225 anställda där, och 50 på ett nyöppnat kontor i Trollhättan.

Bo Lundgren bedömer vidare att om staten tog över Saab Parts och försökte sälja det omedelbart skulle det bli en mycket dålig affär. Han räknar med att bolaget i så fall skulle föras över till näringsdepartementet och den avdelning som sysslar med statligt ägande.

Fortfarande räknar Lundgren med att staten får tillbaka de pengar som satsats i Saabaffären.

– Vi räknar med att få tillbaka de pengarna, sade Lundgren.

Riksgälden och dess chef Bo Lundgren vill inte kommentera uppgifterna om att Saab Automobiles konkursförvaltare närmar sig ett avslut. Men Lundgren ser ett par olika tänkbara scenarier framför sig, sade han vid en presskonferens.

– Statens mål är ju att om möjligt få produktionen kvar i Trollhättan, utan att tillföra ekonomiska medel.

Lundgren bedömer att det bästa scenariot är om konkursförvaltarna lyckas sälja hela Saab Automobile i ett paket.

– Men om det inte skulle gå, så kommer vi att ta över Saab Parts som vi värderar till summan av sju-åtta års vinster på reservdelsförsäljningen.

Han ville inte precisera vad det betyder i kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.