Foto: SVT

Staten säljer Nyköpingsföretaget Orio

Publicerad

Regeringen har beslutat att sälja Orio AB som har huvudkontor i Nyköping. Företaget nya ägare blir Hedin mobility group AB. Affärens totala värde uppgår till över 500 miljoner kronor.

Det är omkring tio år sedan som staten tog reservdelsleverantören i pant. Då hette det Saab parts och det hela handlade om ett miljardstort lån som Saab tog från Europeiska investeringsbanken. Staten var då garant i lånet. Efter att Saab ansökt om konkurs övertogs Parts, som sedan blev Orio, av staten.

Men nu säljs företaget alltså.

– Regeringens uppfattning är att Orio genom en ny ägare kommer få möjlighet att utvecklas positivt till nytta för bolagets kunder, anställda och Nyköpings kommun. Vi är därför glada över att idag kunna lämna över till en ägare som kan utveckla bolaget vidare, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, i ett pressmeddelande.

Enligt Orios hemsida arbetar omkring 140 personer inom koncernen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.