Domkyrkan i Strängnäs utgör centum för stiftet med runt 320 000 röstberättigade. Foto: SVT

Stiftet: Därför ska du rösta

Publicerad

På söndag avslutas kyrkovalet. På Strängnäs stift gläds man åt ökat antal förtidsröstande och hoppas på att valdeltagandet ska bli större än senast.

I Strängnäs stift som omfattar församlingar i Sörmland, Närke och Västmanland finns det runt 320 000 röstberättigade. För att få rösta i kyrkovalet ska man vara medlem kyrkan och vara över 16 år.

– Det finns mycket makt och pengar inom kyrkan som många är intresserade av och då tycker jag att man ska gå och rösta om man vill att de som vill kyrkans väl ska sitta och bestämma, säger Miriam Arrebäck, pressekreterare vid Strängnäs stift.

Val till tre nivåer

I kyrkovalet väljs representanter i kyrkofullmäktige (på församlingsnivå), stiftsfullmäktge och till kyrkomötet. De tre nivåerna motsvarar kommun, landsting och riksdag i det mer kända val som ju hålls nästa gång om nästan exakt ett år.

2013 när det var kyrkoval senast så låg valdeltagandet på 11,7 procent totalt. Till den här gången har förtidsröstandet ökat, åtminstone lokalt, och det gör att man hoppas på ökat deltagande när allt summeras efter söndagens avslutning.

– Det är jätteroligt att många förtidsröstar, det betyder att det finns ett stort engagemang för årets kyrkoval, säger Miriam Arrebäck.

Stänger på söndag kväll

Vallokalerna stänger 20.00 på söndag kväll och sedan kan det dröja upp till två veckor innan det slutgiltiga valresultatet finns, även om de stora dragen syns snabbare.

Här kan du se hela inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer