Trosa har den högsta inflyttningen från Stockholm, sett till befolkningsmängden. Foto: SVT

Stockholmare flyr trycket på bostadsmarknaden – flyttar till Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands kommuner har svårt att ordna bostäder till nyanlända. Men trycket på bostäder i Sörmland påvekas också av den stora bostadsbristen i Stockholm.

Christin Alvesund flyttade till Trosa tillsammans med sin familj för fem år sedan.

– Vi var på många visningar i Stockholm och tänkte att vi skulle ha råd men budgivningarna kunde gå upp med mer än två miljoner. Då kändes det rätt hopplöst och vi började undra om det verkligen är värt det. Vi skulle vara tvungna att jobba mycket för att ha råd med ett hus. Så trycket och priserna i Stockholm gjorde att vi ville därifrån.

De flesta flyttar till Trosa

Christin Alvesund är inte ensam om att ha flytt Stockholms bostadsmarknad. För Trosa är den kommun i Sörmland som har den högsta inrikesinflyttningen sett till befolkningsmängden. Förra året flyttade 214 personer till Trosa, och de flesta kommer från Stockholmsregionen.

– Så länge jag kan minnas har Trosa egentligen alltid haft tryck och en inflyttning. Men visst ser vi ett ökat tryck de senaste tre eller fyra åren och just Stockholmsområden är de vanligaste man kommer från när man flyttar hit, säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa kommun.

Flera pendlingsorter

Även andra kommuner vittnar om en inflyttning från Stockholm. Vi har talat med Flen, Katrineholm, Nyköping, Vingåker och Gnesta som alla talar om att deras kommuner blivit attraktiva pendlingsorter för Stockholmare.

– Med förbättrade kommunikationer har folk sett att man kan få hög boendestandard en timme från Stockholm, säger Peter Israelsson, samhällsbyggnadschef i Flens kommun.

– I den senaste mätningen var det inte invandringen som dominerade inflyttningen till kommunen, utan det var människor som kom från andra län. Vi är en pendlingsort till Norrköping, Linköping och framförallt till Stockholm. Man väljer att bosätta sig i Katrineholm helt enkelt, säger Lars Hågbrandt, samhällsbyggnadschef i Katrineholms kommun.

Ett längre reportage ser du i vår kvällssändning eller på webben under eftermiddagen.

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet