Reporter Eric Norbergh gästade idag Morgonstudion för att berätta om den internationellt uppmärksammade kuppen. Foto: TT/SVT

Stölden från domkyrkan en världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Den spektakulära stölden från domkyrkan i Strängnäs har väckt stor uppmärksamhet i internationella medier.

Bland annat brittiska, tyskspråkiga och ryska medier rapporterar om händelsen där kungliga begravningsregalier stals ur en låst och larmad monter, mitt på ljusa dagen i Strängnäs i tisdags.

Jämförs med Hollywood-film

Tv-kanalen Kanal 5, med bas i Sankt Petersburg, återpublicerar SVT:s intervju med polisens presstalesman Thomas Agnevik, som berättar att det handlar om ovärderliga kungakronor och ett riksäpple som stulits.

Kuppen mot domkyrkan

Gärningsmännen försvann i en motorbåt och den australiensiska tv-kanalen SBS News jämför stölden med handlingen i Hollywood-filmen The Italian Job från 2003. I filmen jagar polisen tjuvar i Venedigs kanaler efter en guldstöld.

Från CNN till The Guardian

Brittiska tidningen The Guardian citerar Aftonbladet som talat med vittnet Tom Rowell, som berättat att han sett två män komma springa ur kyrkan och hoppa ner i en liten motorbåt.

Även den amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar om kuppen. Enligt CNN förs tankarna tillbaka till ett rån i Venedig i januari då minst två gärningsmän stal juveler tillhörande kungafamiljen i Qatar i samband med en utställning i Dogepalatset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet