Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör Camilla Dahlén, Räddningschef i Eskilstuna prata om förberedelserna inför skogsbränder. Foto: Björn Jansson

Stor risk för skogsbrand – så förberedd är räddningstjänsten i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Risken för skogsbränder har ökat och klassas nu som extremt stor i bland annat Sörmland, enligt SMHI. Efter de senaste årens skogsbränder har bland annat samarbetet mellan landets räddningstjänster utökats – och ny teknik införskaffats.

– I hela Räddningstjänstsverige har vi blivit bättre på att samarbeta med varandra, säger Camilla Dahlén, räddningschef i Eskilstuna.

I klippet ovan hör du mer om räddningstjänstens beredskap.

Inget eldningsförbud

Trots varningar om att det just nu är stor risk för skogsbrand, har räddningstjänsten inte utfärdat något eldningsförbud.

Camilla Dahlén säger att det beror på att de vill vara restriktiva så att invånarna tar eldningsförbuden på allvar när det är mer akut läge.

För att det ska bli aktuellt med ett förbud, måste vissa kriterier vara uppfyllda.

– Är det torrt under en längre period – torrt på djupet – och om det blåser mycket, då är det stor chans att vi utfärdar eldningsförbud, säger Camilla Dahlén.

Så hur ska man tänka kring eldning just nu?

– Om du ska elda i naturen är det viktigt att aldrig göra en större eld än du kan släcka med det släckmedel du har. Man ska alltid ha med sig något att släcka med.

Det torra och varma vädret förväntas fortsätta och SMHI:s varning gäller tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.