• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vapen, ammunition och ljuddämpare beslagtogs av polisen. – Målet är ett bevis på att polisen har varit väldigt framgångsrik i sitt arbete, hör åklagaren Frida Hamberg berätta om vad hon tycker om domen. Foto: Polisen/SVT

19-årig huvudman döms i stor vapenhärva – polisen slog till mitt under uppgörelsen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog till under en pågående vapenaffär och beslagtog flera skjutvapen i Eskilstuna. Nu döms flera män till fängelse för grovt vapenbrott. En 19-årig man som pekats ut som huvudman döms för synnerligen grovt vapenbrott.

Det var i augusti förra året i centrala Eskilstuna som vapenaffären tog plats och polisen kunde gripa fem personer. Samma dag greps ytterligare en person, som försökt gömma undan vapen och tillbehör i ett dike. Flera skjutvapen, samt ammunition och ljuddämpare, beslagtogs i samband med och efter ingripandena.

I januari åtalades sex män och en pojke för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

19-årig vapenhandlare

De dömda kommer från Eskilstuna, Örebro och Stockholm. Bland dem finns huvudmannen, en 19-årig vapenhandlare, som försett den undre världen med skjutvapen. Till sin hjälp hade han bland annat sin pappa som, enligt domen, kört ut till en plats utanför Eskilstuna och gömt en väska med vapen i ett dike.

Fick ut brev trots restriktioner

Det framgår också att 19-åringen fått ut ett brev under tiden han satt i häktet, trots restriktioner. I brevet hade han skrivit att han inför rätten sagt att han var hotad av ett kriminellt gäng och bad vänner att ordna bevis. Åklagarna menar 19-åringen skickat breven för att kunna styrka berättelsen som han lämnat i rätten.

Förnekar brott

Åklagarna hade yrkat på att sex av de sju åtalade skulle dömas för synnerligen grovt vapenbrott, men endast 19-åringen dömdes till det straffet. Han döms till 4,5 års fängelse. Pappan till 19-åringen döms till 3 års fängelse för grovt vapenbrott.

– Det är inget positivt. Vi är missnöjda med domen. Vi ska diskutera hur vi ska hantera fortsättningen, säger pappans försvarsadvokat Cemal Özkan.

Fyra av de sju männen döms till 3 år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott. En 16-årig pojke från Stockholm döms till 7 månaders ungdomsövervakning.

Samtliga inblandade har förnekat brott.

SVT har sökt 19-åringens försvarare utan resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Mattias Gunnarsson om hur det gick till när polisen ingrep mot de misstänkta vapenbrottslingarna i Eskilstuna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.