Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stenberg

Stor vattenläcka i centrala Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid niotiden på fredagsmorgonen uppstod en stor vattenläcka i centrala Nyköping. Gator svämmade över och flera hushåll drabbades av översvämning.

Flera enheter från räddningstjänsten var på plats under förmiddagen. Sju fastigheter hade vattenfyllda källare och räddningstjänsten hjälpte till med att pumpa ur vatten.

– Vi försöker rädda vad som räddas kan. Det har kommit otroliga mängder vatten i området. Det är rätt rörigt med samtlig trafik i området och vi hjälper de drabbade fastighetsägarna med att pumpa bort vattnet, sa Anders Sessler, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, tidigare under förmiddagen.

Många utan vatten

Nyköpings kommun skrev på sin hemsida att det är en stor vattenledning vid Tegnérgatan som brustit. Man letade till en början efter platsen där läckan uppstod och kunde lokalisera den vid 10-tiden. Då kunde vattnet stängas av.

– Arbetet med att laga läckan pågår och det vi ser nu är att systemet återhämtar sig. En kortare stund stod ungefär 15 000 hushåll utan vatten men de allra flesta börjar få tillbaka vattnet. Det vi ser fortfarande är att de som bor på höga höjder kan fortfarande ha problem, säger Nyköpings kommuns VA-chef Madeleine Jansson.

Vägar avstängda

Enligt vittnesuppgifter från platsen var det mycket stora vattenmängder. Stockholmsvägen, Tegnérsgatan och Runebergsgatan stängdes helt av.

– Gatorna är förstörda på sina ställen och marken ger vika. Det blir dåliga vägar som måste åtgärdas, säger Per Andersson, räddningsledare.

Även polisen fanns på plats med flera resurser och assisterade räddningstjänsten genom att bland annat sätta upp avspärrningar.

Andra vattenläckan på kort tid

För bara sex veckor sen uppstod en stor vattenläcka på en åker söder om Skavsta vilket orsakade stora problem för Nyköping och Oxelösund. Enligt kommunen är dock dagens läcka betydligt mindre.

– Det här är som en vanlig vattenläcka som vi har flera gånger om året, det var bara ett lite större rör den här gången. Dock inte att jämföra med stora läckan för några veckor sen, säger Madeleine Jansson.

Enligt kommunen kommer inga tankbilar med vatten att skickas ut till de boende.

Vid 12-tiden lämnade räddningstjänsten platsen och kommunen har meddelat att alla invånare kommer att få tillbaka vatten under dagen. Läckan kan dock ta flera dagar att åtgärda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.