Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pär Dalhielm, vd på branschorganisationen Svenskt Vatten, förklara hur vattenförsörjningen i Sverige fungerar. Foto: SVT

Därför kan du drabbas av vattenläckor i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Igår uppstod en stor läcka söder om Skavsta som ledde till att invånare i Nyköping och Oxelösund lämnades utan vatten. Vården påverkades, förskolor och skolor stängdes och invånarna hänvisades till vattentankar. Nu menar branschorganisationen Svenskt Vatten att fler liknande läckor kommer att uppstå i framtiden.

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten behöver Sverige investera 23 miljarder kronor varje år fram till 2040 för att våra vattennätet ska fungera. Men investeringarna idag ligger på 16 miljarder kronor. Pengar som ska täcka kostnaderna för att både underhålla det befintliga nätet och bygga ut nytt.

– Vi behöver höja VA-taxan. Höjer vi inte den avgiften kommer vi inte kunna ha bra dricksvattenförsörjning och avbrotten som vi nu ser i Nyköping och Oxelösund kommer förmodligen bli allt vanligare, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.

Kommunen: Investerat jättemycket

Enligt kommunalrådet i Nyköping, Urban Granström, görs redan idag stora investeringar i kommunens VA-ledningar.

– Vi investerar jättemycket och har höjt VA-taxan med fem procent de senaste tre åren. De borgerliga styret hade inte höjt VA-taxan alls när jag tog över. Visst behöver vi investera i att förnya VA-nätet och det gör vi också men någonstans är det också en prioritering i hur mycket vi ska ta ut från Nyköpingsborna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.