Foto: TT/SVT

Anpassade vägar ska få rullstolsburna till reservatet

Uppdaterad
Publicerad

Vid Gisesjön i Nynäs Naturreservat i Trosa finns stora planer på att bygga en ny utsiktsplats och promenadslinga som är anpassade efter rörelsehindrade och funktionsnedsattas behov.

I dagsläget är det mycket svårt för rörelsehindrade att ta del av områdets stora naturvärden, enligt projektets ansökan till länsstyrelsen. Bakom förslaget står Landstinget Sörmland och Sörmlands Naturbruk.

Målet med promenadslingan och utsiktsplatsen är att förbättra tillgängligheten för funktionshindrade, men också för personer som vill kunna ta med barnvagnen ut i området.

Behöver tillstånd

Det är invid Gisesjöns södra spets i Nynäs Naturreservat som det finns utarbetade planer på förbättrad tillgänglighet, och man vill även bygga en mindre bilväg, ny parkering och handikapptoalett vid sjön. Men innan något byggs behöver länsstyrelsen godkänna planerna och ge tillstånd till bebyggelse så nära strandkanten.

Det finns i dag bland annat en rastplats och ett vindskydd vid Gisesjön. Men Landstinget vill bygga ny tillgänglighetsanpassad promenadslinga, bilväg och parkering. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Till Gisesjön kan man ta sig via Sörmlandsleden och det är en relativt välbesökt plats. I reservatets skötselplan pekas redan i dag Gisesjön ut som ett område som behöver göras mer tillgängligt för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.